zondag 8 door het jaar – C

Uit het boek Wijsheid van Jezus Sirach 27, 4-7

Aan de vruchten van de boom herkent men de teler.

Als je een zeef schudt komt er afval tevoorschijn, als een mens spreekt komt de drek van zijn gedachten naar boven. Zoals het vaatwerk van een pottenbakker in de oven getoetst wordt, zo toets je een mens aan zijn uitspraken. Zoals je aan de vruchten van een boom de teler kent, zo ken je aan de overwegingen van een mens zijn bedoelingen.
Prijs een mens niet vóór je zijn overwegingen gehoord hebt, want daaraan wordt een mens getoetst.


Gezongen antwoordpsalm 92

(tekst onder geluidsfragment)

Refr.: Hoe heerlijk is het de Heer te prijzen.

Hoe heerlijk is het de Heer te prijzen,
uw Naam, Allerhoogste, te loven.
Uw goedheid te melden iedere ochtend
en heel de nacht door uw trouw.

De vromen schieten als palmbomen op,
als Libanonceders gedijend;
zij zijn geplant bij het huis van de Heer,
zij komen tot bloei in Gods voorhof.

Ook als zij reeds oud zijn dragen zij vruchten,
zij blijven sappig en fis.
Zij wijzen uit hoe rechtvaardig de Heer is,
mijn rots, in Hem is geen onrecht.


Uit de eerste brief van Paulus aan de Korintiërs 15, 54-58

Christus heeft de dood overwonnen.

Broeders en zusters,
wanneer dit vergankelijke lichaam is bekleed met het onvergankelijke, dit sterfelijke met het onsterfelijke, zal wat geschreven staat in vervulling gaan: ‘De dood is verslonden en overwonnen. Dood, waar is je overwinning? Dood, waar is je angel?’ De angel van de dood is de zonde, en de zonde ontleent haar macht aan de wet. Maar laten we God danken, die ons de overwinning geeft door onze Heer Jezus Christus.
Kortom, geliefde broeders en zusters, wees standvastig en onwankelbaar en zet u altijd volledig in voor het werk van de Heer, in het besef dat de inspanningen die u voor de Heer verricht, nooit tevergeefs zijn.


Alleluia. (Joh. 14, 23)
Wanneer iemand Mij liefheeft, zegt de Heer,
zal hij zich houden aan wat Ik zeg,
mijn Vader zal hem liefhebben
en mijn Vader en Ik zullen bij hem komen
en bij hem wonen. 
Alleluia.



Uit het evangelie volgens Lucas 6, 39-45

Een boom kent men aan zijn vruchten.

Jezus hield zijn leerling volgende gelijkenis voor: ‘Kan de ene blinde de andere blinde leiden? Vallen ze dan niet samen in een kuil? Een leerling staat niet boven zijn leermeester; pas als iemand zich alles heeft eigen gemaakt, zal hij de gelijke zijn van zijn leermeester.

Waarom kijk je naar de splinter in het oog van je broeder of zuster, terwijl je de balk in je eigen oog niet opmerkt? Hoe kun je tegen hen zeggen: “Laat mij de splinter uit je oog verwijderen,” terwijl je de balk in je eigen oog niet ziet? Huichelaar, verwijder eerst de balk uit je eigen oog, pas dan zul je scherp genoeg zien om de splinter uit het oog van je broeder of zuster te verwijderen.

Een goede boom brengt geen slechte vruchten voort, en evenmin brengt een slechte boom goede vruchten voort. Elke boom kun je aan zijn vruchten kennen, want van distels pluk je geen vijgen en van doornstruiken geen druiven. Een goed mens brengt uit de goede schatkamer van zijn hart het goede voort, maar een slecht mens brengt uit zijn slechte schatkamer het kwade voort; want waar het hart vol van is, daar loopt de mond van over.

Van Woord naar leven

Het evangelie van deze zondag bevat het laatste deel van de zaligsprekingen, waarin Jezus benadrukt dat het in het leven om het hart van de mens gaat. Uit een goed hart komen goede vruchten voort. Er is geen mooie boom die zieke vruchten draagt, en evenmin een zieke boom die mooie vruchten draagt. Onze woorden en ons gedrag zijn een uitdrukking van wie wij vanbinnen zijn, van wat er leeft in ons hart. Vandaar de dringende noodzaak om ons te laten onderzoeken door het Woord van God, zodat het ons hart kan veranderen en daardoor ook onze woorden en ons handelen.

‘Kan de ene blinde de andere blinde leiden?’, stelt Jezus. Blindheid treft ons wanneer we op onszelf gericht zijn, in de overtuiging te denken dat we het evangelie van binnenuit ten diepste kennen, begrijpen en weten hoe het te beleven. Het is niet enkel een hoogmoedige houding, maar we stellen ons ook boven de Heer. Sowieso leidt dit tot schijn-heiligheid.

Dit laatste stelt Jezus aan de kaak: ‘Wat kijk je naar de splinter in het oog van een ander terwijl je de balk in je eigen oog niet opmerkt?’ Het is de oeroude kwaal om mild voor jezelf te zijn en streng voor anderen. Het evangelie nodigt ons uit om nederig te zijn en goedhartig, want uit een goed hart komt een houding van barmhartigheid voort, en zodoende ook goede woorden. Het evangelie warmt ons binnenste om met de ogen en het hart van Jezus te zien, bewogen door Gods  barmhartigheid voor ieder.

We weten dat dit alles niet vanzelf komt. Het vereist werk aan ons innerlijk leven, volharding in het luisteren naar het Woord van God en een sterke band met de gemeenschap van broers en zussen.

De veertigdagentijd, die woensdag begint, is een groot geschenk dat wij krijgen om het hart van het evangelie opnieuw te ontdekken.

Naar woorden van Vincenzo Paglia.

Reageren of uitwisselen betreffende de overweging kan via de blog Van Woord naar leven.

Laten wij bidden

Vader,
maak ons – in Christus – nederig van hart, opdat wij, bezield door uw liefde, barmhartig met elkaar mogen omgaan.
Door Christus, onze Broeder en Heer.
Amen.

 

De Bijbelteksten zijn ontleend aan de NBV21, © Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap.
De korte inleidingen op de lezingen zijn ontleend aan het week- en zondagmissaal, door de benedictijnen van de Sint-Andriesabdij en de norbertijnen van de abdijen Averbode, Postel en Tongerlo, o.l.v. Jos Van Der Veken, uitgegeven bij Brepols-Licap, © Brepols 2007.